Haren

3997Haren er udbredt over hele Danmark. De tætteste harebestande i Danmark findes ang. i Sydøstdanmark. Færrest i Jylland, Nordøstsjælland og på Bornholm.

Den voksne harer vejer omkring 3,5-4 kg. Sætteren (hunharen) vejer gennemsnitlig noget mindre end ramleren (hannen). Den er karakteriseret ved sine lange ører, der kan nå indtil 3 centimeter ud over snudespidsen, og ved sine lange baglemmer. Farven er brungrå, om vinteren mere lysegrå, undersiden hvid, halen sort oventil, hvid underneden.

Landbrugets afgrøder er i Danmark harens vigtigste fødekilde. Haren er mest aktiv om natten. Den er mere et markdyr end et skovdyr og »trykker sig« midt på dagen i »sædet«, småfordybninger, der ikke skjuler den helt, og som helst anbringes i læ af en tue, græstørv eller lignende; ellers færdes den forsigtig om i en kort, plump galop, idet den snuser efter føde; enkelte planter som røllike og al slags kål holder den mest af.
I skålen sidder haren med benene fremme, så den hurtigt kan flygte. Hannen »ramleren«, og hunnen, »sætteren«, færdes hver for sig. Det er ikke muligt på afstand at se forskel på sætteren og ramleren.
3989

Haren er polygam, det vil sige en han til flere hunner. Hunnen føder normalt 2-4 kuld om året, med begyndelse i februar måned. Drægtig i 42 dage og får oftest 2-4 killinger pr. kuld. Ungerne fødes med pels og øjne. Yngelplejen er sparsom, kun en gang i døgnet cirka 1 time efter solnedgang, vender moren tilbage til ungerne, så de kan die; hvorfor også utrolig mange hareunger dør som ganske små. Ungerne lever meget skjult, og spreder sig omkring fødestedet.
Der nedlægges cirka 75.000 individer i Danmark hvert år ved jagt. Voksne harer efterstræbes normalt kun af ræven, mens killingerne også bliver fanget og spist af rovfugle og andre mindre rovdyr. Herudover omkommer der også mange harer i trafikken.
Det er mit indtryk at den vestjyske bestand vokser. Jeg møder oftere og oftere dyret på min vej.3993Billederne er taget en sommerdag ved Hjortballehøje. Jeg stod i skyggen og haren kom tæt forbi.

En tanke om “Haren”

  1. Hallöchen, nette Homepage!!!
    Ist schon witzig, ich mag auch Lynas Jollen.- Und Musik, bin aber mit Takamine verheiratet statt mit fiddle :-).
    Würde gerne Fotos von meinem Schiffchen nach Refit mailen.- weiss nur nicht wie?
    Gruß Kai Neuhaus

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.